Kompostowanie
Na wstępie musimy postawić sobie pytanie Kompostownik czy śmietnik ?
Odpowiedź może być tylko jedna, kompostownik i nie tylko dlatego, że jest on nakazem regulaminowym, ale przede wszystkim dlatego, że to tani, ekologiczny i najcenniejszy nawóz organiczny jaki można wyprodukować w ogrodzie. Powstaje w wyniku mikrobiologicznego rozkładu materii organicznej.
Materii organicznej na działce mamy dość i tak:
- opadłe liście,
- skoszona trawa,
- popiół z ogniska,
- pędy bylin,
- chwasty bez nasion !!!
- kora drzew,
- zrębki z drewna,
- pomiot ptasi,
- skorupki jaj,
- obierki z warzyw i owoców,
- fusy z kawy i herbaty,
- słoma – najlepiej pocięta.
Korzystne dodatki do kompostu to:
- wapno węglanowe (Ca CO3),
- materiały ilaste,
- glina,
- ziemia ogrodowa,
- popiół drzewny,
- z nawozów mineralnych (np. mocznik).
Lokalizacja kompostownika.
Kompostownik ustawia się w miejscu łatwo dostępnym:
- pod konarami drzew,
- w cieniu krzewów,
- pojemnik do kompostowania można postawić w pobliżu żywopłotu oddzielającego sąsiadujące działki (co najmniej 1m od granicy).
Materiały, których nie wolno składać w kompoście: !!!
- chwasty z nasionami,
- szkło,
- gruz, kamienie,
- złom,
- opakowania szczególnie po chemikaliach,
- resztki niezużytych nawozów,
- tworzywa sztuczne,
- folia,
- papier – w tym zadrukowany (gazety).
Czynności w czasie powstawania kompostu
- napowietrzanie – przez dodawanie materiałów rozluźniających, drobne gałązki, kora, chłonące wilgoć (wióry trociny),
- w okresie długiej suszy – kompostowany materiał polać wodą,
- co najmniej 2 miesiące, przerobić materiał w celu napowietrzenia masy kompostowej,
- co najmniej raz na 2 lata dokonać przesiewania kompostu przez (rafowanie) celem oddzielenia dojrzałego kompostu od nierozłożonych części, które trafią ponownie do kompostownika.
Stosowanie kompostu
1) przedwegetacyjnie: nawóz rozprowadza się po zagonach równomiernie w dawce 6 – 8 l/m² i przekopuje się na głębokość 10 – 20 cm .
2) punktowo: podczas sadzenia drzew i krzewów (do zaprawiania dołków) na dno wykopanego dołka usuwa się 2 – 3 łopaty dojrzałego kompostu i mieszać go z glebą. Wybraną ziemię miesza się z kompostem w proporcji 1:1 po czym na dnie dołka usypuje się niewielki kopczyk, na którym rozkłada się równomiernie korzenie sadzonej rośliny; pozostałą ziemię wzbogaconą zasypuje się dołek.
3) pogłównie dojrzały kompost rozprowadza się równomiernie wokół roślin (2 – 3 l/m²), po czym płytko miesza się go z wierzchnią warstwą gleby.
Kompostem (świeżym lub dojrzałym) można ściółkować glebę wokół roślin.
Kompostowanie i wykorzystanie kompostu ma szczególne znaczenie w obecnym czasie, kiedy trudno o nawozy organiczne takie jak obornik bydlęcy.
Pozytywnych efektów!
Franciszek Krzyżanowski - Krajowy Instruktor SSI
Okręgowy Zarząd PZD w Gorzowie Wlkp.