Kompostowanie

Na wstępie musimy postawić sobie pytanie Kompostownik czy śmietnik ? 

Odpowiedź może być tylko jedna, kompostownik i nie tylko dlatego, że jest on nakazem regulaminowym, ale przede wszystkim dlatego, że to tani, ekologiczny i najcenniejszy nawóz organiczny jaki można wyprodukować w ogrodzie. Powstaje w wyniku mikrobiologicznego rozkładu materii organicznej.

 

 

Materii organicznej na działce mamy dość i tak:

  • opadłe liście,
  • skoszona trawa,
  • popiół z ogniska,
  • pędy bylin,
  • chwasty bez nasion !!!
  • kora drzew,
  • zrębki z drewna,
  • pomiot ptasi,
  • skorupki jaj,
  • obierki z warzyw i owoców,
  • fusy z kawy i herbaty,  
  • słoma – najlepiej pocięta.

 Korzystne dodatki do kompostu to:

  • wapno węglanowe (Ca CO3),
  • materiały ilaste,
  • glina,
  • ziemia ogrodowa,
  • popiół drzewny,
  • z nawozów mineralnych (np. mocznik).

 Lokalizacja kompostownika.

 Kompostownik ustawia się w miejscu łatwo dostępnym:

  • pod konarami drzew,
  • w cieniu krzewów,
  • pojemnik do kompostowania można postawić w pobliżu żywopłotu oddzielającego sąsiadujące działki (co najmniej 1m od granicy).

 Materiały, których nie wolno składać w kompoście: !!!

  • chwasty z nasionami,
  • szkło,
  • gruz, kamienie,
  • złom,
  • opakowania szczególnie po chemikaliach,
  • resztki niezużytych nawozów,
  • tworzywa sztuczne,
  • folia,
  • papier – w tym zadrukowany (gazety).

 Czynności w czasie powstawania kompostu

  • napowietrzanie – przez dodawanie materiałów rozluźniających, drobne gałązki, kora, chłonące wilgoć (wióry trociny),
  • w okresie długiej suszy – kompostowany materiał polać wodą,
  • co najmniej 2 miesiące, przerobić materiał w celu napowietrzenia masy kompostowej,
  • co najmniej  raz na 2 lata dokonać przesiewania kompostu przez (rafowanie) celem oddzielenia dojrzałego kompostu od nierozłożonych części, które trafią ponownie do kompostownika.

 Stosowanie kompostu

1)    przedwegetacyjnie: nawóz rozprowadza się po zagonach równomiernie w dawce 6 – 8 l/m² i przekopuje się na głębokość 10 – 20 cm .

2)    punktowo: podczas sadzenia drzew i krzewów (do zaprawiania dołków) na dno wykopanego dołka usuwa się 2 – 3 łopaty dojrzałego kompostu i mieszać go z glebą. Wybraną ziemię miesza się z kompostem w proporcji  1:1 po czym na dnie dołka usypuje się niewielki kopczyk, na którym rozkłada się równomiernie korzenie sadzonej rośliny; pozostałą ziemię wzbogaconą zasypuje się dołek.

3)    pogłównie dojrzały kompost rozprowadza się równomiernie wokół roślin (2 – 3 l/m²), po czym płytko miesza się go z wierzchnią warstwą gleby.

Kompostem  (świeżym lub dojrzałym) można ściółkować glebę wokół roślin.

Kompostowanie i wykorzystanie kompostu ma szczególne znaczenie w obecnym czasie, kiedy trudno o nawozy organiczne takie jak obornik bydlęcy.

 

Pozytywnych efektów!

Franciszek Krzyżanowski - Krajowy Instruktor SSI

Okręgowy Zarząd PZD w Gorzowie Wlkp.

Losowe zdjęcie

25-4-2024. Copyright © 2012 ROD Nowalijka
Pwd by Top 10 poker sites